2 بهمن 1401 در استراتژی و چشم انداز, جلسات و میز گرد

نحوه سخنرانی در جلسات 

کاپیتان عبدالله حیدری زفره

نحوه صحبت کردن شما در همه جا می‌تواند تأثیر بسیار زیادی در زندگی حرفه ای ما داشته باشد. اگر فردی هستید که در جلسات اظهار نظر نمی کنید ممکن است متوجه نشوید که در اطراف چه می گذرد. در مقابل اگر فردی هستید که هیچ فرصتی را برای اظهار نظر کردن از دست نمی دهید. ممکن است اطرافیان احساس کنند شما فردی از خود راضی و بدنبال منافعی  هستید. پس لازم است  مطالعه ای در امور آموزش سخنرانی در جمع خصوصا جلسات(مانند جلسات اداری ، آپارتمان محل زندگی و…) را ببینید تا بتوانید به موقع و با اعتماد به نفس صحبت کنید.

مهمترین موضوع سخنرانی در برابر عموم خود گوینده است و آنچه بیان می‌شود در مرتبه دوم قرار دارد. تأثیر هر گفتار بیشتر متکی به نحوه بیان است تا محتوا و ارزش مطلب.

با شور و شوق و محکم و استوار سخنرانی را شروع کنید
که نشانه مطرح نمودن اعتماد به نفس و شهامت بالایی شماست. شروع یک سخنرانی مانند آغاز یک حرکت یک هواپیما از مبدا و به زمین نشستن در مقصد است است؛ بیشترین انرژی که یک هواپیما مصرف می کند در زمان بلندشدن و نشستن است بنا براین از قبل فکر کنیم که از کجا باید شروع ، چه مسیری ادامه داده و در نهایت دقیقاً بدانیم که چه چیزی را به مخاطب باید انتقال ، به نتیجه ای که ما هدف ماست برسیم .

در آغاز گفتارمان نباید صحبت را بیش از حد خشک و رسمی شروع کرد. چون همین ابتدا پایه گذار موفقیت و یا عدم رسیدن به هدف است.

قبل از رفتن به جلسات تصمیم بگیرید که چه نتیجه ای از سخنرانیتان می‌خواهید بگیرید؟

چه چیزهایی در رسیدن به این نتیجه به شما کمک خواهند کرد؟

چطور می‌خواهید موضوعاتی را که قرار است بگویید سازماندهی و طبقه بندی کنید؟

دقیقاً بدانید که در مورد چه چیزهایی می‌خواهید صحبت کنید ؟

آمادگی قبلی یعنی تمامی نکات و جوانب مختلف موضوع را قبلاً خوب مطالعه بررسی و درک کرده باشیم؛ در مورد طریقه ارائه آن فکر کنیم.

الف) وقتی می‌خواهید در جلسات اداری صحبت کنید، بهتر است تمرکزتان را روی موضوع اصلی بگذارید.

ب)حاشیه نروید و نظرتان را واضح و روشن بیان کنید.

پ)زیاده گویی باعث می‌شود همکارانتان متوجه اصل قضیه نشوند و یا حوصله‌شان سر برود.

ت)همواره به یاد داشته باشید پیامتان مفید و به اندازه کافی مختصر باشد تا در اذهان بماند.

ث)مطالب را به سادگی صحبت‌های همیشگی خود بیان کنید.

ج)ارتباط چشمی با مخاطب از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است.

چ)خواندن مطالب از روی یادداشت نیمی از لطف سخنرانی را از بین می‌برد و شنوندگان خیلی سخت سخنرانی که از روی یک نوشته روخوانی می‌شود را تحمل می‌کنند.

ح)اگر مجبورید که سخنرانی طولانی تری انجام دهید تا منظورتان را کامل و واضح بیان کنید، پیشنهاد می شود تمام مد ت سخنرانی «با اعتماد به نفس کامل» صحبت کنید. تا باعث ‌شود مخاطبان احساس کنند شما حرف مهمی برای گفتن دارید .

خ)جهت جلوگیری از قطع سخنرانی بهتر است در ابتدای سخنرانی مقدمه‌چینی کنید و پیشنهادهایی در این زمینه ابراز نمایید.
د) در گفتار خود روی کلمات مهم تکیه کنید و از کلمات کم اهمیت سریع عبور کنید. ذ)همیشه قبل و بعد از پایان نکات اساسی و مهم را یک مکث کوتاه داشته باشید. ر)یکنواخت و رسمی صحبت نکنید، تن صدا و نحوه بیانتان را هر از چند گاه تغییر دهید. ز)جملات و عبارات مهم را با تمایز و تأکید بیان کنید؛ مثلاً بلندتر و یا حتی آرام تر از باقی عبارات.

ژ)برای تأکید بیشتر بر مطالب مهم می‌توانید آنها را یک بار تکرار کنید ولی بهتر است در تکرار از بیان دیگری استفاده کنیم.

س) زبان بدن (Body Language) راز موفقیت شماست و این یعنی استفاده درست و بجا از حرکات ایما، اشاره برای هر شاداب تر کردن جلسه و دمیدن روح در فضای سالن.

ش)تحقیقات نشان داده معمولاً افراد خجالتی هر چقدر بیشتر منتظر زمان سخنرانیشان شوند بیشتر دچار استرس می‌شوند. پس اگر با سخنرانی کردن در جمع مشکل دارید حتماً سعی کنید در ابتدای جلسه حرف هایتان را بزنید.

ص) نکته مهم دیگر که در سخنرانی اهمیت بسزایی دارد توجه به زمانبندی است، به هیچ عنوان وقت جلسه را نگیرید. اگر زمان آغاز جلسه ای در اختیار شماست جلسه را در زمان تعیین شده شروع کنید.

ض)در پایان جلسه و یا نشست اداری، جمع بندی کنید. چون ممکن است بعضی از حرف هایتان فراموش شوند. مثلاً بگویید که چه کسی باید چه کاری و در طی چه زمانی انجام دهد. درضمن حتماً توافق آن افراد را برای انجام آن کار بگیرید (صورت جلسه تنظیم وبه امضاء حضار برسانید) .

ط)چنانچه ادامه بحث را فراموش کردید. کمی صبر کرده و سؤالاتی در خصوص مطالب و یا جلسه بپرسید. نیم نگاهی به سناریو سخنرانیتان و یا چک لسیتی که فراهم نموده اید بیندازید.

ظ)در مقابل مخاطبین همیشه لبخند بر لب داشته و  از قبل دقت به نوع پوشش لباس داشته باشید چون باعث تقویت اعتماد به نفس ، توجه مخاطبان و نفوذ کلام در جمع دارد.
کلام پایانی: به مخاطب خود احترام  و از او در ابتدا و انتهای جلسه تشکر نمایید.

با چه کلامی یک سخنرانی را شروع کنیم؟

یافتن جملاتی برای شروع سخنرانی یکی از بزرگترین مشکلات برای کسانی است که قصد دارند یک ارائه ارزشمند داشته باشند  در این مورد  با هم این مهم را برسی و به موضوع  می پردازیم که چطور سخن خود را آغاز کنیم و از چه محتوایی استفاده کنم اما بسیاری از دوستان به این فکر می کنند که اولین جملات ما چه باشد و جملاتی که برای شروع سخنرانی استفاده می‌شود چیست؟

 

سخت ترین قسمت سخنرانی که عملاً بیشترین میزان ترس از سخنرانی را نیز به همراه دارد،  بیان اولین جملات برای شروع سخنرانی است که اگر به خوبی از پس آن بر نیایم کار ما خراب می شود و اثربخشی کافی را نخواهد داشت.

بنابراین باید به شدت بر روی اولین جملاتی که برای شروع به کار می بریم، حساس باشیم تا بهترین نتیجه را بگیریم. (مثلاْ پیشنهاد می‌کنم با یک برنامه ریزی با کمک  آیینه در منزل و یا فیلم برداری از دستگاه تلفن همراه که در دسترس همگان است تمرین نمایید )

نحوه شروع سخنرانی و پایان آن در  اغلب افراد در جلسات خصوصا جملات آغازین بسیار مهم است در صورتی که تجربه این کار را نداشته اید موارد زیر را مد نظر بگیرید:

این سؤال را از خودتان بپرسید که من چطور می توانم حس خوبی به مخاطبم در شروع سخنرانی بدهم . جملات شروع سخنرانی که اثر گذار باشد کدامند اگر مشکلی هست به سراغ کتاب ، فایل های سخنرانی بزرگان و یا وب سایت ها رفته و با درج سوال خود قطعا پاسخی دریافت می نمایید.

الف)برنامه ریزی

  • در نظر بگیرد برای چه موضوع از شما بعنوان سخنران دعوت بعمل آمده است ؟
  • محیط سخنرانی چگونه و در چه سازمانی برگزار می شود؟
  • مخاطبین شما دارای چه تخصصی بوده و از چه کسانی هستند؟
  • فضای سخنرانی شما چگونه است؟
  • چگونه با شور و شوق و محکم و استوار سخنرانی را شروع کنید
  • تصمیم بگیرید که چه نتیجه ای از سخنرانی تان می‌خواهید بگیرید؟

ب) یاداشت برداری

  • اغلب افراد قبل از سخنرانی مطالب گفتاری خود را بصورت کامل و یا تیتروار نوشته و آن را با  نیم نگاهی در طی گفتارشان ارائه می نمایند.

*تمرین قبل از سخنرانی بصورت های زیر:

1- متون مورد نظرتان ویا نوشتار خود  بصورت خلاصه ولی پر بار بنویسید.

2- می توانید در جلوی اعضای خانواده ، آینه ، دوربین فیلم بردای مانند موبایل و… تمرین نموده و رفع اشکال نمایید.

3-در جملات شروع گفتارتان در  جلسه با توجه به محیط و مخاطبان دقت فرمایید. که در آنها بنام خدا بصورت بسم الله، بیان اشعار و یا یک نثر زیبا باشد.

4-این جملات می بایستی متناسب با موضوعات مطروحه شده داشته باشد.

ممکن است با فرهنگ شهر ، موضوع سخنرانی  و محیط سخنرانی طراحی کنیم. فرص کنید که من قرار است که در یک موضوع مانند موتور خودرو سخنی بگویم، می توانم از تاریخچه ، مطالب کتابهای دبیرستانی ، در سطح بالا تر مطالب کتاب های فیزیک مانند قوانین نیوتن و یا سیستم برق  از موارد مرتبط استفاده کنم.).دوستی می گفت من به مقدار دقایقی که می بایستی سخنرانی کنم چهار برابر آن صرف آماده سازی خود و مطالب سخنرانیم می کنم.

پ)من چه می خواهم بگویم؟

پس از نام و یاد باری تعالی یک شعر بسیار زینده است اینجا همان شعر می تواند همه چیز را حتی نام بنام خدا را در برگیرد .

به عنوان مثال من از شعر زیر در شروع سخنرانی مناسب می باشد.

خدایا شروع سخن نام توست      ******          وجودم به هر لحظه آرام توست

به نام آنکه هستی نام ازو یافت    ******     فلک جنبش زمین آرام ازو یافت

ای نام تو بهترین سر آغاز      ******        بی نام تو نامه کی کنم باز

 

حال بکار گیری سبکی که ما از خود ابداع و یا سبکی که تمرین کرده ایم با قدردانی و سپاس از مدعوین ،بزرگان حاضر در جلسه،برگزارکنندگان و کلیه حضار در محل. یعنی تشکر و حس خوب دادن به مخاطبین در ابتدای سخنرانی مورد بحث.

مانند:ممنونم از اینکه گرانبهاترین دارائی تون یعنی زمان تون به این سخنرانی اختصاص دادید. به شما تبریک می گم که برای آموزش و رشد خودتون ارزش قائل هستید. تشکر می کنم که به دعوت ما برای این سمینار پاسخ مثبت دادید. شما جز ۱۰ درصد افراد برتر جامعه هستید که در پی آموزش و اتقاء خودتون هستید . از قبل به جملات شروع سخنرانی تان فکر کنید و حتی در ذهنتان به بازخورد مخاطب بعد از ان هم فکر کنید .

ت)متون مناسب برای سخنرانی

همانطور که پیش تر گفتم من در شروع سخنرانی از شعر استفاده می کنیم :

در کلاس های  فن بیان و سخنرانی همیشه از شرکت کننده ها می خواهندکه یک سبک برای خودشان برای شروع سخنرانی طراحی کنند . مثلاً انتخاب یک شعر مشخص که سخنرانی هایشان را با ان شروع کنند. اما شعرهای زیادی وجود دارد که می توانید برای شروع سخنرانی از انها استفاده کنید .  نکته مهم این است که با توجه به فضای سخنرانی و مخاطبین ما شعر مناسب را برای شروع سخنرانی انتخاب می کنیم.

ث)تک بیتی های مناسب برای سخنرانی

به نام خدایی که جان آفرید         زمین و زمان و مکان آفرید

  •   خداوند دانا، خداوند هوش            خداوند روزی ده عیب پوش
  • به نام خداوند آلاله ها        خداوند پروانه و پونه ها
  • به نام خداوند شعر و غزل    کلامش نشیند به دل تا ازل
  • به نام خداوند نان و خداوند جان   دهد روزی اش را به پیر و جوان
  • به نام خداوند احساس پاک  خداوند شمس و مه تابناک
  • به نام خداوند نیلوفرین     ستایش ز بهر تو ای بهترین
  • به نام خداوند دریای نور   خدایی که دارد به هر جا حضور
  • به نام خداوند شعر و غزل    خداوند روزی ده بی مثل
  • به نام خداوند روشن ضمیر   خداوند روشنگر بی نظیر
  • به نام خداوند دریاچه ها     که داده ظرافت به پروانه ها
  • به نام خداوند احساس پاک   همان که آفریده ما را ز خاک
  • به نام خداوند رنگین کمان   فروزنده روز و شب آسمان
  • درود بر خدای هنرآفرین     نگارنده هر گل آتشین
  • به نام خدای بلندآسمان     خداوند خاک و خدای جهان

نظر شما برای مان محترم است نظر شما چیست؟

Avatar



بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با مرور این وب سایت، با قوانین و مقررات ما موافقت می کنید.
موافقم